رئیس پلیس فتا فرماندهی انتظامی استان کرمان گفت: استفاده از رویکرد مشارکتی و چند نهادی در زمینه پیشگیری اجتماعی از اهمیت بسزایی برخوردار است به گونه ای که غفلت در این حوزه، هزینههای زیادی را در آینده به جامعه تحمیل خواهد کرد. هزینه کردن و تخصیص منابع در حوزه پیشگیری موجب شده تا هزینههای ناشی از وقوع جرایم کاهش یافته و جبران شود.
به گزارش “اقطاع“؛ سرهنگ امین یادگار نژاد رئیس پلیس فتا فرماندهی انتظامی استان کرمان در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی آرمان کرمان؛ درخصوص ضرورت تشکیل پلیس فتا در کشور گفت: توسعه روزافزون زیرساختهای فنّاوری اطّلاعات و ارتباطات در کشور و افزایش کاربران و استفاده کنندگان از اینترنت و سایر فنّاوریهای اطّلاعاتی، ارتباطی و مخابراتی نظیر خطوط تلفنهای ثابت و همراه، شبکههای دیتای کشوری و محلّی، ارتباطات ماهوارهای و همچنین توسعهی خدمات الکترونیک در کشور نظیر دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک، آموزش الکترونیک و سایر خدمات از این دست، از جمله دلایلی است که لزوم ایجاد و توسعهی سازوکاری برای برقراری امنیت در فضای تولید و تبادل اطّلاعات جمهوری اسلامی ایران را توجیه میکند.
رئیس پلیس فتا فرماندهی انتظامی استان کرمان ابراز کرد: کلاهبرداریهای اینترنتی، جعل دادهها و عناوین، سرقت اطّلاعات، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص و گروهها، هک و نفوذ به سامانههای رایانهای و اینترنتی، هرزهنگاری و جرایم اخلاقی و برخی جرایم سازمانیافتهی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایجاب میکند که پلیس تخصّصی که توان پیجویی و رسیدگی به جرایم سطح بالای فنّاورانه را داشته باشد، به وجود آید. در همین راستا با تصویب قانون جرایم رایانهای در مجلس شورای اسلامی و مصوّبات کمیسیون افتای دولت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تشکیل پلیس فضای تولید و تبادل اطّلاعات، این پلیس در بهمنماه سال ۱۳۸۹ به دستور سردار فرماندهی محترم نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، تشکیل گردید.
مهمترین اقدامات پلیس فتا در پیشگیری از جرم
وی مهمترین هدف پلیس فتا را پیشگیری از وقوع جرم در فضای مجازی عنوان کرد و گفت: پلیس فتا از زمان تاسیس تاکنون سعی کرده موضوع پیشگیری را همیشه در اولویت برنامههای خود قرار دهد که در این خصوص در دو حوزه اجتماعی و وضعی موجب کاهش روند رو به رشد جرایم در فضای سایبری کشور شده است.
یادگارنژاد با اشاره به ضریب نفوذ اینترنت در کشور ما گفت: البته به لطف خدا و همت و تلاش کارشناسان خبرهای که در این حوزه فعالیت میکنند امروز امنیت فضای سایبری در کشور ما از خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا بالاتر است و مجرمان سایبری در سریعترین زمان ممکن شناسایی و دستگیر میشوند.
وی، اطلاعرسانی و آگاهسازی عمومی با هدف ایجاد ایمنی برای کاربران فضای مجازی را از اقدامات مهم در حوزه پیشگیری اجتماعی از جرم در فضای مجازی برشمرد و گفت: بسیاری از افرادی که در فضای مجازی مورد بزه قرار می گیرند از اطلاعات کافی برخوردار نیستند که باید در زمینه افزایش آگاهیها و آموزشهای استفاده از اینترنت قدم های موثری برداشته شود.
رئیس پلیس فتای کرمان گفت: استفاده از رویکرد مشارکتی و چند نهادی در زمینه پیشگیری اجتماعی از اهمیت بسزایی برخوردار است به گونه ای که غفلت در این حوزه، هزینههای زیادی را در آینده به جامعه تحمیل خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: هزینه کردن و تخصیص منابع در حوزه پیشگیری موجب شده تا هزینههای ناشی از وقوع جرایم کاهش یافته و جبران شود.
یادگار نژاد از مشکلات مقابله با جرائم رایانه ای گفت: خطرات و ریسک های متعدد اینترنت ,آسیب پذیری رایانه ای و سیستم های عامل در مقابله ویروس ها و کرم های اینترنتی , دانلود ناآگاهانه و … از جمله مشکلات اصلی مقابله با جرایم رایانه های در غضای مجازی می باشند.
فرهنگ زندگی و تاثیر آن در جرایم رایانه ای
رئیس پلیس فتای کرمان تصریح کرد: ارتباط از طریق فضای مجازی در سال های اخیر جایگاه قابل توجهی در بین نسل جوان جامعه ما پیدا کرده است و شبکه های اجتماعی در ابعاد مختلف زندگی افراد (فردی و اجتماعی) به خصوص در بحث فرهنگ زندگی تأثیرگذارند و در شکل دهی به هویت نقش دارند و حتی روی ابعاد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جوامع هم تأثیرگذارند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر اینترنت ابزاری مناسب برای توسعه ی افکار و اندیشه های بشری محسوب می شود به شرط آن که در راه صحیح استفاده شود. افراد باید برای ورود به دنیای مجازی اطلاعات کافی در اختیار داشته باشند تا دچار مشکلات اخلاقی , مالی و اجتماعی نشوند.فرهنگ استفاده صحیح و ارتباطات سالم در فضای مجازی و لزوم هوشیاری جوانان و خانواده ها نسبت به تهدیدات فضای سایبری در درجه ی نخست اولویت قرار دارد.
یادگارنژاد مطرح کرد: پیشگیری از آسیب های اجتماعی و توجه والدین به رفتار فرزندان بسیار مهم می باشد و برای جلوگیری از هم پاشیدگی خانواده ها، والدین باید تا حدودی به فناوری های روز دنیا مسلط و آگاه باشند که تغییر در رفتار فرزندان به معنای ایجاد تغییر در طرز فکر آنهاست و هنگامی که بنیان فکری و شخصیت آنها به صورت ناصحیح شکل گیرد، راه نفوذ شیادان به حریم خصوصی افراد و محیط امن خانواده باز می شود
رئیس پلیس فتای کرمان از راهکارهای پیشنهادی برای مقابله با اینگونه جرائم گفت: اکثر جرائم سایبری در جهان با انگیزه مالی رخ می دهد و حدود ۶۰ درصد پرونده ها مربوط به جرائم اقتصادی می باشد.
وی افزود: علت بالا بودن جرائم اقتصادی در فضای سایبر مشخص است چرا که ریشه بسیاری از جرائم کسب درآمد است و فضای سایبر با توجه به کم اطلاعی بسیاری از کاربران بهترین فضا برای انجام اعمال مجرمانه برای کسب درآمد می باشد. در کنار این علت، معلولی نیز وجود دارد که در بررسی و تجزیه تحلیل آمارها و پرونده های پلیس فتا معلول جرائم در فضای سایبر به خصوص در رابطه با جرائم اقتصادی عدم رعایت نکات ایمنی می باشد.
یادگارنژاد ادامه داد: بحث ایمنی با امنیت تفاوت دارد، به عنوان مثال اینکه ما رمز عبور خود را به راحتی در اختیار دیگران قرار ندهیم یا رمز عبور خود را شماره شناسنامه یا تاریخ تولد انتخاب نکنیم این موارد ساده ایمنی است، که مالباختگان پرونده ها بیشتر به دلیل عدم رعایت همین نکات ایمنی مورد طعمه کلاهبرداران قرار می گیرند.
وی خاطرنشان کرد: در بحث امنیت نصب فایروال، آنتی ویروس و بروز رسانی آن در رایانه های شخصی ضروری می باشد که مهمترین راهکار ارائه شده از سوی پلیس به تمامی کاربران فضای سایبر و شهروندان رعایت موارد ساده ایمنی و جدی گرفتن آن است. چرا که بسیاری از افرادی که در این فضا آسیب دیده اند کاربرانی هستند که دقت در رعایت موارد ایمنی را ندارند.
یادگارنژاد در خصوص بحث پیشگیری اجتماعی افزود: آموزش یکی از مهمترین راه ها و ابزاری است که می تواند با بالا بردن سطح آگاهی و دانش کاربران و شهروندان مانع فریب آنها توسط مجرمان سایبری گردد. اما زمینه های پیشگیری اجتماعی بسیار گسترده می باشد و در این مسیر تمامی دستگاه ها باید پلیس و قوه قضائیه را یاری دهند. متاسفانه در بحث پیشگیری اجتماعی شاهد همکاری لازم از سوی برخی دستگاه ها و نهادها نیستیم و این امر باعث کندتر شدن برنامه ها و طرح های پیشگیری اجتماعی می گردد.
رابطه تحصیلات با جرایم رایانه ای
وی افزود: در جرم شناسی متغیرهای مختلفی را به عنوان علل و عوامل تشکیل دهنده رفتار مجرمانه در نظر می گیرند. رابطه سواد و بزهکاری یکی از موضوعات مهم و در عین حال جدید جرم شناسی و جامعه شناسی جنایی می باشد،درمورد میزان تاثیر گذاری سواد در امر بزهکاری نظرات مختلفی از سوی جرم شناسان متقدم و متاخر ابراز شده است و از دیدگاه جرم شناسان نخستین سواد مامنی برای انسان اجتماعی محسوب می شود و در پناه آن انسان می تواند در برابر آسیبهای اجتماعی خود را مصون سازد وکمتر به سمت ارتکاب جرم پیش رود و به طور کلی این رویکرد حاکم است که سواد عامل بازدارنده در بزهکاری است.
انتهای پیام/